德国联邦物理技术研究院Abou-Zeid教授讲学通知

Prof. Dr. Ahmed Abou-Zeid

Bundesallee 100, 38116 Braunschweig, Germany

Tel.: ++49 (0) 531 592-5402

Fax: ++49 (0) 531 592-69 5402

Email: ahmed.abou-zeid@ptb.de

Education:  1974, Ph.D. in Solid State Physics from the Technical University of Braunschweig

1969, Diploma in Physics from the Technical University of Braunschweig

Professional history:

Since 1979 he was the employee of the Physikalisch-Technische Bundesanstalt (PTB), and his R&D in the field of diode laser application in the length measuring technology (Frequency and Wavelength Stabilization of Diode Lasers, Lambda-Meter for Calilbration of Wavelengths, Diode Laser Interferometer for Length Measurements).

Since 1995 he was the head of the Laboratory “Length Measuring Equipment”: he was focus on the Calibration and Certification of Length Measuring Equipment, and his R&D in the field of Diode Laser Application in the Length Measuring Technology (Frequency stabilization of Diode Lasers on Absorption Lines(Rb, J2), DiodeLaser Interferometry for Measurement of Surface Topography, Diode Laser Refractometer, Absolute Interferometry, Refractive of Index compensating Interferometry) .

Since 2003, he became the head of the department "Length Measures and Measuring Equipment" and since 2007 “Interferometry on Material Measures”, respectively. (Interferometry for Material Measures, Calibration of Gauge Blocks, Thermal Expansion Property of Stable Materials, Diode Laser Based Humidity Sensor, Absolute Interferometry, Refractive of Index Compensating Interferometry, Calibration and Certification of Length Measuring Equipment).

德国联邦物理技术研究院 (PTB) 5.4部前主任、国际著名半导体激光干涉测量专家Ahmed Abou-zeid教授自9月1日起将赴我校进行为期一个月的访问研究。在此期间,Abou-zeid教授将进行一系列学术报告,欢迎所内外师生参加。

Abou-zeid教授简介

Ahmed Abou-Zeid教授是半导体激光干涉测量技术的主要发明人,在国际上率先提出可调谐波长/多波长半导体激光干涉测距方法,他主持欧盟合作框架、德联邦计量项目等22项,并在国际权威学术期刊发表论文122篇。为表彰其在该研究领域做出的开创性贡献,德国总统霍斯特•克勒于2005年授予其联邦政府“高级技术顾问和教授”荣誉称号。2009年被聘为我校仪器科学与技术学科境外兼职博导以来,Ahmed Abou-Zeid教授坚持每年到校工作1个月以上。2012年,Ahmed Abou-Zeid教授入选国家外国专家局“高端外国专家项目”。

报告主题与时间:地点:科学园D栋超精密光电仪器工程研究所412室)

报告1:Laser for Interferometric Length Measurements

讲座时间:9月7日 (周三) 9:30

报告2:Interferometric Length Measurements